woensdag 11 november 2015

Hevelrieten, Rigid Heddle Looms, voor Chiloé - Chili


Hevelrieten voor Chiloé , doet u mee?

“Ik weef, kijk dan, ik wééf”, en bij die woorden keek zij mij ontroerd én stralend aan. Haar hele leven had zij er al van gedroomd om het weven eens te leren.
 Zíj, is Rosio Lopez. In het dagelijks leven is zij psychologe en hulpverlener voor de organisatie ‘Jucum Chiloé’  in de uiterst zuidelijke punt van Chili. Daar werkt zij met hart en ziel voor vooral de jongeren op de uitgestrekte en in alle opzichten verlaten eilandenarchipel van de ‘Desertores’. Jaar in,  jaar uit,  24 uur per dag. Om u een idee te geven: vanaf het hoofdeiland Chiloé,  is het verste eilandje 8 uur varen….
Eens in de 5 jaar heeft Rosio  een aantal weken vakantie en komt dan naar Nederland, naar ‘Plaats de Wereld’ in Vries (Drenthe).

Plaats de Wereld is één van de vaste ondersteuners van dit ontwikkelingsproject Jucum Chiloé. (www.plaatsdewereld.nl)  

Doordat ik vrijwilliger ben bij het ‘atelier’ van Plaats de Wereld, had ik het geluk deze geïnspireerde en warme vrouw te mogen ontmoeten. Het  ‘atelier’ is een plek waar door vrijwilligers  wordt gebreid, geweven, geborduurd, getimmerd, gevilt, geschilderd, gepimpt , gekookt, genaaid, en ga zo maar door. Alle werkstukken worden verkocht voor financiering van de projecten.

Weven leren je niet ‘even’ op één middag. Maar op een hevelrietgetouw zijn de eerste beginselen toch vrij snel over te brengen en ik mocht dat doen. Na een aantal uren werken was Rosio verrukt. ’t Is net een droom’ , zei ze;  wat zou het mooi zijn als ik dit aan de jongeren kan leren. Wat zou dat goed zijn voor de jonge vrouwen en de tienermoeders; goed voor hun zelfbeeld, iets zélf maken, zélf weven voor hun kind; op deze slimme en eigentijdse manier!” .
Ik was diep geraakt. Zó blij zijn dat als je kennis maakt met weven,  je het direct weer wilt delen!

Rosio en het team werken vanaf het hoofdeiland Chiloé. Dit is een goed ontwikkeld stuk Chili, behalve dan dat het een eiland is en de bevoorrading niet altijd even vlot is. Maar er is stromend water, elektriciteit, internet en commerciële bedrijvigheid.
Op de afgelegen eilanden waar het team werkt is het een wereld van verschil, daar zijn de voorzieningen minimaal en leven veel mensen een zwaar bestaan in een hard klimaat met heel veel regen en storm. Dat geldt vooral voor de eilandengroep waar het team het meest is: de Desertores, letterlijk: de verlaten gebieden. Het mooie is dat mensen hier voor een groot deel zelfvoorzienend zijn en dichtbij de natuur leven; een deel van hun inkomen halen vrouwen uit handwerk, zoals het spinnen van wol, breien en een enkeling die weeft.

HEVELRIETEN VOOR CHILOÉ, voor de ‘Desertores’.  Doet u mee?

We gaan voor een inklapbare versie: dat is handig vervoeren binnen de archipel en aansprekend voor jongeren! We denken aan 50 cm weefbreedte, en evt. een extra riet bij elk getouwtje. Prijs per getouwtje ca. 300,--  Het transport naar Chili wordt bemiddeld door Plaats de Wereld zodat het ter plekke goed aankomt. We hopen op een bedrag groot genoeg voor 4 stuks… en hopen rond maart 2016 het geld bij elkaar te hebben. 
Op de site van Plaats de Wereld kunt u t.z.t. de stand van zaken lezen.

U kunt uw bijdrage overmaken op: NL 84 TRIO 0254 6628 11   t.n.v. Stichting Plaats de Wereld,
o.v.v.: weefgetouw Chili

Voor meer achtergrondinformatie over het project  Kansen Voor Kinderen van  Chiloé gaat u naar: http://www.plaatsdewereld.nl/index.php/wereldwijde-betrokkenheid/


In warme aanbeveling,
Betty Smit-Engelse, weefster, vrijwilliger