woensdag 18 mei 2011

Zomer en winter, summer and winter, on 8 shafts, 8 schachten

Door een artikel in de laatste 'Weven' over de mogelijkheden met 'zomer en winter-weefsels', heb ik de 'draad eens opgepakt' om hiermee eens te oefenen. In een 'Handwoven' stond ook een artikel over een kleurenstudie met zomer en winter op 6 schachten (zie link onderaan)
Ik heb dit artikel als uitgangspunt gekozen, maar heb een rijging op 8 schachten verzonnen. De kleuren van de rijging zijn hier en daar breder dan een patroonrapport. Waardoor een kleur doorloopt in een volgend patroondeeltje (anders dan in de Handwoven).
De 6 inslagvariaties heb ik telkens herhaald in een andere kleur, maar de kleurwisseling deed ik na de 5e variatie. Hierdoor verschuiven de kleuren van de grondbinding als het ware ten opzichte van de patroonfiguurtjes.
De eerste weefsels heb ik in de kleurvolgorde van de ketting geweven (zie rechtsboven).  De kleuren van de patrooninslagen zijn geweven met een dubbele draad, en die voor de grondbinding een enkele draad.  Als geel de patroonkleur is, dan is de grondbindingskleur een iets mattere geel. etc. 
Later heb ik de kleurvolgorde van de inslag veranderd, maar ook de kleurcombinaties van patrooninslag en grondbinding. Je krijgt dan hele leuke tussen-kleuren in de grondbinding.


Als de proeven klaar zijn, maak ik er een A4 tas van en een tasje voor mijn mobiel. Lekker vrolijk.
http://www.interweavestore.com/Weaving/Magazines/Handwoven-May-June-2010.html?SessionThemeID=7
I never liked summer and winter weave. However, an article in Handwoven (see link above) inspired me to practice with this draft. I created a threading on 8 shafts and te colors in the warp do not stop at the end or beginning of a pattern-part.
It is fun to do. And you know what, I start liking it!  When the samples are ready I'll sew some bags (or mini bag for my mobile).

4 opmerkingen:

  1. Mooi vrolijk word dit. Wat voor garen heb je gebruikt voor de schering en inslag? Daar ben ik wel benieuwd naar.
    groetjes Giny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap er niks van, stof voor een les ! (?)

    Anke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ziet er geweldig uit. Zomer en winter is een erg leuke techniek vind ik en dan heb ik het nog lang niet uitgediept, meer af en toe een keukendoekje. Je kleuren zijn prachtig. Heerlijk dat we dit zelf kunnen maken hè.

    Fijne dag, marion.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow that looks fabulous! Maybe I should give sommer&winter a try, too? Thanks for sharing! :-)

    BeantwoordenVerwijderen